By Tammy Flanagan

March 9, 2007

Last week, we began our exploration of the effects of shifting to part-time work on federal retirement benefits. In that column, I promised that this week we'd look in more detail at how part-time employment is treated under the Civil Service Retirement System and the Federal Employees Retirement System. So here goes.
**The FERS Calculation**

Calculating a FERS basic annuity benefit that includes part-time service under FERS is actually pretty simple. The first step is to compute the basic annuity benefit as if the employee had worked full-time (using the full-time pay rates for the highest three years of salary and crediting service as if the employee worked full-time). Then the part-time schedule is used to pro-rate the benefit.

Suppose Robert was approved to work a part-time schedule of 32 hours per week during his last five years of federal service. And suppose that he will be retiring at age 60 with 20 years of service (from 1988 to 2008). His high-three average salary rate is computed using full-time rates, even though he only works 80 percent of a full-time schedule. Let's assume the high-three average works out to $68,000.

Here's the formula for computing the FERS basic benefit:

1% x high-3 average salary x years of creditable service

(Note: If retirement occurs at age 62 or later with at least 20 years of service, a factor of 1.1 percent is used rather than 1 percent.)
So, the initial computation of Robert's FERS basic benefit would be:

1% x $68,000 x 20 = $13,600/year

The next step is to pro-rate the full time retirement to account for the part-time service in Robert's career. This is done by taking the actual hours he worked under FERS and dividing this by the total full-time hours he could have worked.
Since Robert worked 32 hours per week for the last five years of his career, the computation of his actual hours would work as follows:

15 years x 2,087 hours = 31,305 hours

+

5 years x 1,664 hours = 8,320 hours

The total full-time hours he could have worked would be 20 x 2087 = 41,740. So, the pro-rating factor for his retirement would be computed as:
+

5 years x 1,664 hours = 8,320 hours

Total actual hours worked = 39,625 hours

39,625 / 41,740 = 0.95

So, the bottom line is that Robert would be entitled to the following FERS benefit:

$13,600 x 0.95 = $12,920/year

Because the law for computing annuities with part-time service changed in 1986, CSRS retirements that include part-time service are computed using both an old set of rules and a new one. All service performed before April 7, 1986, is computed under the old rules; service on or after that date is credited under the new regulations.

Under the old rules, service is computed as if it were full time, but using the actual high-three salary, not the full-time equivalent. Under this approach, employees could work most of their career part-time and switch to full-time for the last three years and their whole retirement would be computed as if they had been full time.

The new rules are the same as those governing FERS. Service is computed as if it were full time, using full-time equivalent of the high-three. Then, the annuity is pro-rated based on the part-time hours worked.

Let's look at an example.

Suppose Pat was approved to work a part-time schedule of 32 hours per week during her last five years of government service. And assume that, by the time she retires, she will have completed 30 years of service (from 1978 to 2008), and accumulated 1,044 hours of unused sick leave (six months' worth). She will be retiring at age 55.

Pat will have two high-three average salaries used to determine her retirement benefit. One will be computed using her "actual" salary (say, $54,400) and the other using her full-time salary rates (even though she only works 80 percent of a full-time schedule). Assume her "full-time" high-three average salary is $68,000.

In computing Pat's retirement, her career must first be divided into service before and after April 7, 1986. She has seven years, nine months and six days of service before that date. (The six months of sick leave credit is added to the pre-4/7/86 component and the leftover days are carried to the post-4/6/86 component.) She has 22 years, nine months of service after 4/6/86. (There were no leftover days since the six days from the pre-4/7/86 component were added to the 24 days left on the post-4/6/86 component, which equals one month).

Here's how the computations work:

**Pre-4/7/86:**

5 x 1.5% x $54,400

+

2.75 (2 years and 9 months) x 1.75% x $54,400

=

$6,698

+

2.75 (2 years and 9 months) x 1.75% x $54,400

=

$6,698

2.25 (2 years and 3 months) x 1.75% x $68,000

+

20.5 (20 years and 6 months) x 2% x $68,000

=

$30,557.50

+

20.5 (20 years and 6 months) x 2% x $68,000

=

$30,557.50

Actual hours worked:

17.75 years (17 years and 9 months) x 2,087 hours = 37,044.25 hours

+

5 years x 1,664 hours = 8,320 hours

Total: 45,364.25 hours

17.75 years (17 years and 9 months) x 2,087 hours = 37,044.25 hours

+

5 years x 1,664 hours = 8,320 hours

Total: 45,364.25 hours

Full-time hours:

2087 x 22.75 (22 years and 9 months) = 47,479.25

45,364.25 / 47,479.25 = 0.95

$30,557.50 x 0.95 = $29,030

$29,030 (post-4/6/86) + $6,698 (pre-4/7/86) = $35,728/year

Now consider this: If Pat would have worked part-time before April 7, 1986, her retirement would have been computed as if she had worked full time her entire career, and would've come out to $38,930 per year. If she would have worked part time after April 6, 1986, but before her high-three period, her total retirement would have increased to $37,402 per year.

In all three of the above situations, Pat worked part time only five years of her 30-year career. The difference in her retirement benefits -- as much as $3,202 per year, or $267 per month -- had to do with when she worked part -time in relation to the change in the law. That's why I wouldn't recommend that anyone covered under CSRS switch to a part-time schedule in the three years prior to retirement.

**Tammy Flanagan** is the senior benefits director for the National Institute of Transition Planning Inc., which conducts federal retirement planning workshops and seminars. She has spent 25 years helping federal employees take charge of their retirement by understanding their benefits.

By Tammy Flanagan

March 9, 2007

http://www.govexec.com/pay-benefits/retirement-planning/2007/03/part-time-rules-part-two/23907/